Aromatherapie en essentiële oliën tegen stress

Het is weer december… de maand die in het teken staat van feestdagen en gezelligheid. Maar juist deze maand brengt voor veel mensen een hoop stress met zich mee, vooral voor vrouwen. Naast het werk en het huishouden moet er een pakjesavond worden georganiseerd, cadeautjes worden gekocht, een kerstboom opgetuigd, een kerstmenu worden bedacht en gekookt, extra boodschappen worden gedaan en als je kinderen hebt moeten die ook nog bezig worden gehouden omdat ze vakantie hebben. Het is dan ook belangrijk dat je in je al zo volle schema momentjes voor jezelf plant om te kunnen ontspannen zodat je niet op eerste kerstdag uitgevloerd in je stoel hangt. Aromatherapie en essentiële oliën kunnen je daarbij helpen!

Kerstboom

Het gebruik van geuren tegen stress is een eeuwenoude traditie. Al in het oude China werden wierook en bloemen gebruikt om de zenuwen en het lichaam te kalmeren. Zo ontstond aromatherapie. Er zijn tal van essentiële oliën die goed werken tegen onrust, stress en slapeloosheid.

 

Lavendelolie is een populaire essentiële olie vanwege zijn kalmerende en ontspannende werking. Voel je je aan het einde van de dag gespannen, voeg dan een aantal druppels lavendelolie toe aan een warm bad en ga hierin minstens 20 minuten liggen. Als je slecht slaapt, doe dan een paar druppels lavendelolie in een elektrische verdamper in je slaapkamer.

 

Ook rozenolie helpt te ontspannen. Turkse Roos werkt goed bij verdriet, depressiviteit en met stress samenhangende klachten.

 

Als je van een geur houdt met een diep, bosrijk aroma en een vleugje zoetigheid, probeer dan eens sandelhout. Deze essentiële olie werkt prima bij slaapproblemen.

Kamille

Een essentiële wilde kamilleolie werkt rustgevend en ontspannend, vooral bij slapeloosheid en prikkelbaarheid.

 

Ylang-ylang is een andere essentiële olie die helpt je te kalmeren. Ylang-ylang helpt bij depressiviteit en angst en biedt een helpende hand bij het loslaten van spanning en stress, vooral wanneer deze veroorzaakt worden door een veeleisende en overheersende omgeving.

 

Neroli werkt goed bij nervositeit. Neroli is een eerste hulpmiddel bij shocks, angsten en emotionele uitputting.

 

Verder zijn er ook een aantal aromamengsels verkrijgbaar die helpen bij stress en spanning:

 

Kerst-mix: met o.a. den, kaneel, kruidnagel, sinaasappel en peterselie. Dit is een verwarmend mengsel speciaal voor de donkere en koude dagen. De geur van kaneel die in het mengsel naar boven komt, verlicht winterse depressies. (Deze maand, december 2011) met € 2,50 korting in combinatie met een aromabrander).

 

Ontspannen: met o.a. lavendel, marjolein en melisse. Dit mengsel neemt de last van spanningen van de schouders. Het werkt ontkrampend voor de spieren en is opwekkend.

 

Voor het slapen: met o.a. bergamot, engelwortel, lavendel, roos, sandelhout en ylang-ylang. Deze olie zorgt voor een diepe slaap met rustige, creatieve dromen.

 

well4u aromastenen allegeursteentjes

Gebruik de essentiële oliën in een aromabrander, op een aromasteen, in bad of gemengd met  een neutrale basisolie op je huid (massage!)

 

 

Fijne en vooral ontspannen feestdagen!

 

ps laat onderstaand je reactie achter.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>